Fatbikes en helmplicht
Fatbikes en helmplicht
Fiets helmplicht voor elektrische fietsen (fatbikes)
Fietsen is in Nederland een veilige, populaire en milieuvriendelijke manier van je vervoer. Met de opkomst van elektrische fietsen, ook wel e-bikes genoemd, neemt de discussie over veiligheid toe. Daar waar de snorfiets ruimte heeft gemaakt op het fietspad en met helm naar de weg is verplaatst. Begint nu ook de discussie rondom een helmplicht voor elektrisch fietsen. Laten we de huidige stand van zaken en de rol van veiligheid bij het gebruik van e-bikes in Nederland uit een zetten in deze blog van CLUB 204.
Is er een fiets helmplicht op komst?
Vanuit de overheid lijkt een toekomstige helmplicht voor e-bikes niet direct aan de orde. In de media wordt soms gespeculeerd over nieuwe regelgeving, zoals een helmplicht en minimumleeftijd, en in het bijzonder voor de fatbikes. Dit is echter niet realistisch, omdat fatbikes wettelijk gezien gewoon 'e-bikes' zijn, maar met dikke banden en lagere frames.
Juist die dikkere banden geven meer stabiliteit en grip, en met lager frame sta je sneller met je voeten op de grond. Dat maakt de fatbike juist veiliger dan een standaard e-bike.
Helmen zijn uitsluitend vereist voor Speedpedelecs. Dit zijn elektrische fietsen met kenteken die een snelheid van 45 kilometer per uur halen en als bromfietsen worden beschouwd. Rijd jij op een illegale fatbike die ook 45 km per haalt, maakt dat nog geen speedpedelec. Over dit verschil schrijven we later nog een blog.
Waarom geen fiets helmplicht?
Op de website van de Fietsersbond wordt uitgelegd waarom het dragen van een fietshelm in Nederland niet verplicht is. De fietsbond verwijst naar een interessant Europees onderzoek; Daar waar een fietshelm verplicht is kiezen fietsbezitters minder frequent voor een fiets, en neigen ze eerder naar wandelen in combinatie met het openbaar vervoer, autorijden of blijven simpelweg thuis. Een soortgelijk onderzoek is ook in Nederland uitgevoerd en heeft bevestigd dat mensen minder snel de fiets zouden pakken bij een helmplicht.
Meer informatie over dit artikel vind je op de website van de Fietsersbond: Waarom de Fietsersbond tegen een helmplicht is
Verantwoord fietsgedrag en veiligheidsinitiatieven:
Veiligheidsorganisaties spelen een cruciale rol in het bevorderen van verantwoord fietsgedrag. Dit kan onder andere worden bereikt door vernieuwde fietslessen op scholen te introduceren, waardoor jongeren essentiële kennis over veilig fietsen kunnen opdoen. De gemeente Amsterdam introduceert op dit moment al specifieke “fatbike” stof in de verkeersveiligheid lessen. Daarnaast zijn doeltreffende campagnes van belang om bewustzijn te creëren, terwijl het delen van statistieken over ongevallen inzicht biedt in de risico's en de noodzaak van veiligheidsmaatregelen benadrukt. Deze initiatieven zullen uiteindelijk een positieve impact hebben op jouw fietservaring en bijdragen aan een veiliger fietsklimaat!
Vrijwillig gebruik van een helm:
Nu de overheid geen verplichting voor een helm oplegt, raden diverse fiets- en veiligheidsorganisaties het vrijwillige gebruik van een fietshelm sterk aan voor de e-(fat)bike rijders. Wethouder van der Horst uit Amsterdam is geen voorstander van een verplichte lokale helmplicht, maar staat wel positief tegenover vrijwillig helmgebruik. Dit kan de ernst van letsel bij een ongeval verminderen, draagt bij aan de algemene veiligheid in het verkeer en ontlast de druk op de zorg. Met name jongeren en startende fietsers wordt ten zeerste aangeraden een helm te dragen, gezien hun beperkte ervaring op de weg. Bij CLUB 204 zien we de helm al als een verlengstuk van jouw persoonlijke style, je kan met kleur en stickers een personal touch geven en net als met je fatbike jezelf onderscheiden.